Οι περισσότερες γυναίκες οδηγοί συνεχίζουν να κρατούν το τιμόνι σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους γιατί η οδήγηση εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα για τις ίδιες. Συχνά στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της οδήγησης του αυτοκινήτου έστω και για μια κοντινή βόλτα.
Η εγκυμοσύνη λοιπόν μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να εμπλακεί η γυναίκα οδηγός σε σοβαρό τροχαίο, ιδίως στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως αίσθημα κόπωσης, ναυτία, αϋπνία, πόνοι στη μέση και απόσπαση της προσοχής καθώς συχνά το μυαλό των εγκύων ασχολείται με θέματα σχετικά με το παιδί που θα γεννήσουν.. Μετά τον έβδομο μήνα η απόσταση κοιλιάς-τιμονιού μειώνεται έτσι ο κίνδυνος για τραυματισμό είναι μεγάλος.
Για τις έγκυες γυναίκες λοιπόν, δεν είναι πλήρως απαγορευμένη η οδήγηση αλλά οφείλουν για τους παραπάνω λόγους να οδηγούν πιο προσεκτικά, έχοντας επίγνωση των πιθανώς μειωμένων ικανοτήτων τους, λόγω της εγκυμοσύνης.
Αποφύγετε την οδήγηση αν διανύετε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, όταν έχετε ναυτία, εμετό και ζαλάδες λόγω της εγκυμοσύνης ή δεν νιώθετε άνετα στη θέση του οδηγού. Μην οδηγείτε μόνες σας νύχτα ή σε μακρινές διαδρομές, ιδιαίτερα όταν είστε σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης. Οι δονήσεις και τα τραντάγματα δεν είναι ό, τι καλύτερο για την εγκυμοσύνη οπότε αποφεύγετε όσο μπορείτε τους δρόμους με λακκούβες. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαπληκτίζεστε ενώ οδηγείτε. Η ηχορύπανση, οι φωνές, οι καυγάδες, τα δυνατά κορναρίσματα θα σας ταράξουν και αυτή η ταραχή θα μεταφερθεί και στο έμβρυο.
Εάν η εγκυμοσύνη σας δεν έχει προβλήματα και περιορισμούς μπορείτε να συνεχίσετε την οδήγηση για όσο καιρό αισθάνεστε άνετα. Ωστόσο δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε τη ζώνη ασφαλείας! Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες κατά τη διάρκεια της οδήγησης και οι έγκυες γυναίκες έχουν έναν λόγο παραπάνω!
Ακόμη και οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει αν πρέπει να απενεργοποιούμε τον αερόσακο στην εγκυμοσύνη ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να οδηγείτε με πολύ μικρή ταχύτητα και πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μειώσετε τους κινδύνους για ατύχημα και ενεργοποίηση του αερόσακου.
Έρευνες που έγιναν σε crash tests με εγκύους έδειξαν πως η ζώνη δεν συμβάλλει κατά κανένα τρόπο σε μεγαλύτερο τραυματισμό του εμβρύου –αντιθέτως προφυλάσσει περισσότερο τη μητέρα. Η κοιλιά της εγκύου πρέπει να μένει ελεύθερη, χωρίς επαφή με τη ζώνη. Ρυθμίστε το κάθισμά σας έτσι ώστε η ζώνη να περνάει διαγωνίως από τον ώμο σας, χωρίς να αγγίζει τον λαιμό.
Περνάτε διαγωνίως τη ζώνη από τη μέση του στήθους χωρίς ποτέ να βγάζετε το χέρι σας απ έξω. Η ζώνη δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στην κοιλιά. Φοράτε ζώνη ακόμα και όταν κάθεστε πίσω.
Πηγή:www.zougla.gr