Για φυσικά φαινόμενα ή πλημμύρες αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες όσα αυτοκίνητα είχαν την κάλυψη

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν την καταστροφή του αυτοκινήτου από την πλημμύρα εφόσον περιλαμβάνεται η κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ως κάλυψη από φυσικά φαινόμενα ή από πλημμύρες.

Δυστυχώς όμως λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί συμπολίτες μας ζητούν τα τελευταία δυο τρία  χρόνια μόνο τις υποχρεωτικές καλύψεις (αστική ευθύνη έναντι τρίτων με αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα να είναι ανασφάλιστα από κινδύνους όπως τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό επισημαίνουν στο nextdeal.gr ασφαλιστικοί παράγοντες, με αφορμή τις πολλές καταστροφές αυτοικινήτων, από τις πλημμύρες της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου στη Δυτική Αθήνα.

Πλήρη εικόνα για τις φυσικές καταστροφές οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας κάλεσε τους κατόχους ΙΧ που καταστράφηκαν να επικοινωνήσουν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι επλήγη το αυτοκίνητο από πλημμύρα και μετά να απευθυνθούν στην ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να ζητήσουν αποζημίωση. Το τελευταίο βέβαια θα συμβεί εφόσον έχουν καταβάλει ασφάλιστρο για την συγκεκριμένη κάλυψη

Πάντως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Αττική, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, τη νύχτα της Παρασκευής. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι όσοι έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έλαβε εντολή να αποδεσμεύσει τα αναγκαία ποσά την Δευτέρα.

«Από το πρωί του Σαββάτου από θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός . «Έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Κι επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι αναμένει από τις υπηρεσίες «εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα». «Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα διατεθούν οι κρατικές αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες που χτύπησαν την Αττική την Παρασκευή, όπως άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποκάλυψε το ακριβές μέγεθος των αποζημιώσεων που θα διαθέσει το κράτος, τονίζοντας πως το ύψος του κονδυλίου που θα δεσμεύσει το υπουργείο Οικονομικών θα αποσαφηνιστεί όταν οι υπηρεσίες θα αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών.

Καταγραφή των ζημιών κάνουν από το πρωί τα συνεργεία των Δήμων και των συναρμοδίων υπηρεσιών στο Περιστέρι, τη Νίκαια και τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή νεροποντή. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στο γκαράζ του σούπερ μάρκετ στο Ίλιον, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, ο οποίος δήλωσε πως δεν υπάρχουν αναφορές αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσόκα, προβλήματα έχουν σημειωθεί σε 10 δήμους ενώ έχουν παρασυρθεί από τα νερά 250 με 300 αυτοκίνητα.

Επίσης ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους. Όπως, είπε χθες μέσα σε μιάμιση ώρα έπεσαν 14 εκατοστά νερού ενώ αν έβρεχε όλη ημέρα υπό κανονικές συνθήκες το ύψος της βροχής θα έφθανε τα 5 εκατοστά. Ενώ όπως δήλωσε  ο Περιφερειακός Διευθυντής του Σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης, χθες υπήρξαν 850 κλήσεις για επέμβαση της πυροσβεστικής για άντληση υδάτων και μέχρι τις τρεις το μεσημέρι σήμερα τα 80 συνεργεία της θα έχουν αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά.

Παράλληλα, οι Δήμαρχοι Περιστερίου και Ίλιον κ.κ Α. Παχατουρίδης και Ν. Ζενέτος παρείχαν το βράδυ προσωρινή στέγαση σε οικογένειες που χρειάστηκαν βοήθεια.

Η σφοδρή νεροποντή της Παρασκευής προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην Αττική. Σπίτια και μαγαζιά πλημμύρισαν, κυρίως στον Πειραιά και σε δυτικά προάστια, δρόμοι έγιναν ποτάμια, με αποτέλεσμα άνθρωποι και αυτοκίνητα να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, οδηγοί να εγκλωβιστούν και να επικρατήσει χάος. Στις μαρίνες προκλήθηκαν ζημιές σε σκάφη από τη θαλασσοταραχή, δένδρα έπεσαν σε δρόμους και σε κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να σημειωθούν διακοπές ρεύματος, από τις οποίες δεν γλίτωσε ούτε η Βουλή των Ελλήνων. Ευτυχώς μπήκε σε λειτουργία η γεννήτρια.

Η πρώτη αποτίμηση των ζημιών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου, ενδεχομένως και σήμερα Σάββατο 25/10/2014.

Πηγή:www.nextdeal.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: