«Ενυπόθηκες συντάξεις» αντίδοτο στην μείωση των συντάξεων από το κράτος

Η βαθιά κρίση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης δημιουργούν ένα «νέο μοντέλο» συμπλήρωσης εισοδήματος για όσους βγαίνουν στην σύνταξη και έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία.

Είναι ένα σενάριο που περιέχεται μέσα στην γνωστή λευκή βίβλο της Ε.Ε που μπορεί να το δούμε στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα καθώς σταδιακά οι βασικές συντάξεις θα περιοριστούν στα 370 ευρώ , ενώ τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται ακόμα και σε χρεοκοπία .
Δημοσίευμα στο Περιοδικό Κεφάλαιο αναφέρεται σε σχετική έρευνα από στέλεχος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΕΣΒΕ) και χαρακτηριστικά αναφέρει :
Σύμφωνα με όσα προβλέπει χαρακτηριστικά η ευρωπαϊκή «Λευκή Βίβλος» για τις συντάξεις, προκειμένου να ενισχυθεί η «συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση», «υπάρχουν μέσα (π.χ., αντίστροφα ενυπόθηκα δάνεια) που επιτρέπουν τη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων (γενικά, της κατοικίας) σε πρόσθετο εισόδημα συνταξιοδότησης».

– Αυτή η πρόταση της Ε.Ε. σημαίνει πως, αν κάποιος συνταξιούχος επιθυμεί να αυξήσει τις αποδοχές του, μιας και η σύνταξή του δεν του αρκεί για ζήσει, μπορεί να κάνει μια συμφωνία με μια τράπεζα, με την οποία η τελευταία θα του πληρώνει ένα ποσό ως συμπληρωματικό εισόδημα στη σύνταξή του, με αντάλλαγμα το ίδιο το σπίτι μετά το πέρας της ζωής του συνταξιούχου.

– Σημειώνεται πως στη συμφωνία μεταξύ τράπεζας και συνταξιούχου μπορεί να υπάρχει ο όρος πως, μετά την αποβίωση του τελευταίου, θα μπορούν οι επίδοξοι κληρονόμοι του να ανακτήσουν την κυριότητα του σπιτιού του συνταξιούχου, επιστρέφοντας στο ακέραιο το σύνολο των ποσών που έδινε η τράπεζα σ’ αυτόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ισχύος της συμφωνίας.

– Η κοινοτική αυτή πρόταση έχει τον κωδικό τίτλο «αντίστροφο ενυπόθηκο δάνειο», ακριβώς γιατί ο συνταξιούχος βάζει υποθήκη το σπίτι του για να αυξήσει το τρέχον εισόδημά του και όχι ως εγγύηση για το ενδεχόμενο μη εξυπηρέτησης του στεγαστικού, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού δανείου του.

Πηγή:www.asfalisinet.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: