«Έκρηξη» συνταξιοδοτήσεων ενόψει αλλαγών σε χρόνια και μείωση συντάξεων από το 2015

Συνδυασμός αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο τόσο για τα όρια και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όσο και για τον υπολογισμό των συντάξεων που θα χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2015, αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση μέχρι τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα από το 2015 και σύμφωνα με της διατάξεις του Ν. 3863/10 επέρχονται βασικές αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων αφού θα ισχύει μεικτό σύστημα που θα αφορά τόσο τον μισθό πριν την συνταξιοδότηση όσο και το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος .
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα συντάξεων ότι θα επέλθουν μειώσεις στις χορηγούμενες συντάξεις από 7% – 25% και κύρια σε όσους ασφαλίζονται στον Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Ανάλογες αλλά σε μικρότερο ποσοστό θα είναι και οι μειώσεις σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και τα ταμεία που αφορούν πρώην και ΔΕΚΟ , τράπεζες και δημόσιο τομέα.

Επίσης από το 2015 επέρχονται αλλαγές και στους χρόνους που μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ένας ασφαλισμένους , χωρίς ωστόσο να αλλάζει το γενικό όριο για συνταξιοδότηση, μέσα από την κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για συνταξιοδότηση σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων.

Όπως η προϋπόθεση για χορήγηση κατώτατης σύνταξης με το όριο από την 15ετία που ισχύει σήμερα στην 20ετία , με παράλληλη κατάργηση και των βοηθημάτων όπως το ΕΚΑΣ και άλλα «μπόνους» που προστίθεται στον υπολογισμό της κατώτατη σύνταξης .

Πηγή:www.asfalisinet.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: