Εκτεθειμένοι ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες στους κινδύνους των πλημμυρών είναι ιδιοκτήτες κατοικιών και επαγγελματίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το κενό ασφάλειας και ασφάλισης που υπάρχει ανέδειξαν για άλλη μία φορά οι θερινές βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν περιουσίες στη Λαμία, δημιούργησαν ζημιές σε καλλιέργειες στην Ορεστιάδα, οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες από μεγάλες ποσότητες υδάτων που εισέρρευσαν σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων με εμπορεύματα στη Θεσσαλονίκη και άλλα παρόμοια παραδείγματα. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που εν υπάρχει για τους περισσότερους πολίτες η πολυτέλεια να καλύψουν με τραπεζική χρηματοδότηση ή δικά τους κεφάλαια απρόβλεπτες ζημιές σε οχήματα, κατοικίες ή επαγγελματικά κτίρια.
Τρόπους να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τέτοιου είδους φαινόμενα αλλά και να καλύψουν το ρίσκο αναζητούν οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες πολιτών διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το χρόνο που πέρασε οι ζημιές από πλημμύρες στην Ευρώπη έφτασαν τα 17 δις ευρώ και από τις απώλειες αυτές μόνο τα 4 δις ευρώ ήταν ασφαλισμένες ζημιές.
Σε μελέτη της η Zurich, επισημαίνει πέντε σημεία στα οποία πρέπει η πολιτεία να εστιάσει ώστε να καταστήσει πιο ανθεκτικές τις πόλεις στις πλημμύρες. Όπως αναφέρει:
• Οι αρμόδιες αρχές και οι ιδιώτες μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα τον κίνδυνο καταρτίζοντας χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών.
• Τα φυσικά εμπόδια όπως οι τοίχοι αναχωμάτων λειτουργούν συμπληρωματικά σε άλλα μέτρα, καθώς δεν παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Για αυτό το λόγο πρέπει να εξεταστούν άλλα μέσα προστασίας, όπως οι περιοχές συγκράτησης κατά μήκος των ποταμών.
• Οι κάτοικοι και τα περιουσιακά τους στοιχεία διασφαλίζονται όταν κατά τη διάρκεια αποκατάστασης των ζημιών και κυρίως ανοικοδόμησης περιοχών οι εργασίες γίνονται με βάση την ανθεκτικότητα της περιοχής στις πλημμύρες. Η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει μέσω των εμπειρογνωμόνων στην κατάλληλη δόμηση των περιοχών και τον περιορισμό της έκθεσης στον κίνδυνο
• Σε χώρες που η διείσδυση της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι μικρή, μόνο ένα μικρό μέρος της ζημίας καλύπτεται μέσω της κρατικής χρηματοδότησης
• Η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της πολιτείας, των ασφαλιστικών εταιρειών και της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του κινδύνου και την κάλυψη των ζημιών
Πηγή: www.insuranceworld.gr