Η νέα έκθεση της Allianz Global Corporate & Specialty, με τίτλο «Global Claims Review 2014», αποκαλύπτει τα 10 πρώτα αίτια ζημιών και τις νέες τάσεις στους βιομηχανικούς κινδύνους, όπως προκύπτουν από 11.427 ασφαλιστικές απαιτήσεις, άνω των 100.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση, και 148 χώρες, μεταξύ των ετών 2009 και 2013.
Η ανάλυση δείχνει ότι σχεδόν το 70% των οικονομικών απωλειών οφείλονται σε 10 αιτίες, με πρώτη την προσάραξη πλοίων, γεγονός που αντανακλά τους κινδύνους της σύγχρονης ναυτιλίας, ενώ ακολουθούν οι πυρκαγιές και η συντριβή αεροσκαφών.
Ολόκληρο το τοπ 10 των βιομηχανικών κινδύνων έχει ως εξής:
1. Προσάραξη σκάφους
2. Φωτιά
3. Συντριβή αεροσκάφους
4. Σεισμός
5. Θύελλα
6. Τραυματισμός (και θάνατος)
7. Πλημμύρα
8. Επαγγελματική αποζημίωση
9. Ελαττωματικό προϊόν
10. Τεχνική βλάβη
Το 2013 οι 20 μεγαλύτερες ζημιές που δηλώθηκαν στην ασφαλιστική βιομηχανία ανήλθαν σε περίπου 5,9 δισ. ευρώ συνολικά, με εξαίρεση όσες οφείλονταν σε φυσικές καταστροφές. Τα περιστατικά από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου κυριαρχούν σε αυτές τις μεγάλες ζημιές του 2013, με ποσοστό 40% και συνολικό ύψος στα 2,9 δισ. ευρώ.
Το 2014, μέχρι στιγμής, το 80% των μεγάλων απαιτήσεων προέρχονται από συντριβές αεροσκαφών ή πυρκαγιές, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Η μεγαλύτερη σε οικονομικό κόστος ζημιά, περίπου 586 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε διυλιστήριο της Σιβηρίας.
Η ανάλυση της Allianz για τα έτη 2009-13 επιβεβαιώνει ακόμα τις υψηλές αρνητικές επιδόσεις του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος τις μεγαλύτερες ασφαλισμένες ζημίες, κατά μέσο όρο στα 20,8 εκατ. ευρώ – πάνω από 10 φορές ο μέσος όρος των απωλειών που εξετάζονται στην εν λόγω έκθεση.
Η όλο και στενότερη σχέση της διακοπής εργασιών με τις ζημιές του κλάδου περιουσίας, λόγω των τρωτών εφοδιαστικών αλυσίδων και της παγκοσμιοποιημένης παραγωγής, αντικατοπτρίζεται στις απώλειες 997,602 ευρώ λόγω διακοπής εργασιών. Αυτές είναι κατά 32% υψηλότερες από εκείνες που οφείλονται σε καθαυτό καταστροφές περιουσίας (755,198 ευρώ).
Ο Alexander Mack, διευθυντής του τμήματος αποζημιώσεων της AGCS, σχολίασε: «Μοιραζόμενοι αυτή την ανάλυση, ελπίζουμε ότι θα δείξουμε τον βασικό ρόλο που παίζει η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των απαιτήσεων στο να συνέλθουν οι επιχειρήσεις ύστερα από ένα καταστροφικό χτύπημα».
Αναδυόμενοι κίνδυνοι
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Allianz, τεχνολογία, οικονομική ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, κοινωνική αλλαγή και γοργά αναπτυσσόμενο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, όλα αυτά επηρεάζουν τους κινδύνους και κάνουν τις ασφαλιστικές απαιτήσεις πιο… απαιτητικές, καθώς συμβαίνει με το πέρασμα από τους χειροπιαστούς κινδύνους (φωτιά κλπ.) στους πιο αφηρημένους, όπως ο κίνδυνος για την εταιρική φήμη και για διακοπή στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Για τις ασφαλίσεις και τις αποζημιώσεις του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων, η αυξανόμενη έκθεση σε φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή, οι όλο πιο περίπλοκοι και αλληλένδετοι κίνδυνοι –ιδίως όσον αφορά τη διακοπή εργασιών–, καθώς και η ολοένα μεγαλύτερη σημασία των διαδικτυακών απειλών θα είναι μερικές από τις κύριες τάσεις στους αναδυόμενους κινδύνους – εξού και απαιτούν την προσοχή μας.