Η κρίση μας έχει κάνει όλους να ψάχνουμε συνεχώς φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμα και μέσα από το internet, που βρίσκεται πλέον σε κάθε σπίτι και σε κάθε επιχείρηση. Όταν πρόκειται όμως για την ασφάλιση του αυτοκινήτου μας το πράγμα είναι πιο σοβαρό.
Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική από τον νόμο και οι ελάχιστες υποχρεωτικές καλύψεις είναι:
- Σωματική βλάβη ή θάνατος τρίτων, συμπεριλαμβανόμενων και των επιβαινόντων του οχήματος με ελάχιστο όριο κάλυψης 1.000.000 ευρώ ανά παθόντα και
- υλικές ζημιές τρίτων με ελάχιστο όριο κάλυψης 1.000.000 ευρώ ανά γεγονός.
Γι αυτά τα ιδιαίτερα μεγάλα κεφάλαια δεσμεύεται η ασφαλιστική εταιρεία να πληρώσει αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς, διαφορετικά σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής της ασφαλιστικής εταιρείας ο «παθών» στρέφεται δικαστικά εναντίον του ιδιοκτήτη και οδηγού του οχήματος και απαιτεί από τους ίδιους το ποσόν, με δέσμευση της προσωπικής τους περιουσίας, με εκποίησή της κλπ. Και τότε αρχίζουν τα «δύσκολα» για τον ασφαλισμένο.
Μπορεί λοιπόν, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της κρίσης, να είναι δέλεαρ οι χαμηλές τιμές στην ασφάλιση των οχημάτων, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι κάθε ασφαλιστική εταιρεία, που πουλά αυτά τα ασφαλιστήρια, είναι φερέγγυα. Γι αυτό τον λόγο, καλό θα είναι να ψάχνετε και να μαθαίνετε για την διαδρομή και τη πορεία της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας και για τον δείκτη φερεγγυότητά της.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις διάφορες εταιρείες που εμφανίζονται μέσα από το internetκαι διαφημίζουν πολύ φθηνά ασφάλιστρα. Το διαδίκτυο δεν παρέχει πάντα την απαραίτητη ασφάλεια, ως προς τον έλεγχο της συγκεκριμένης εταιρείας και του προϊόντος.
Παράλληλα, ακόμα και στις περιπτώσεις που βρείτε ασφαλίσεις μέσω internetμε έκπτωση, καλό θα ήταν να το αποφύγετε γιατί εάν συμβεί ατύχημα, θα δυσκολευθείτε στη διαδικασία είσπραξης της αποζημίωσής σας, ενώ η προσωπική σας σχέση με τον ασφαλιστή σας που γνωρίζετε, θα σας εξασφαλίσει επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.
Ένα ακόμα κριτήριο επιλογής είναι εάν η ασφαλιστική εταιρεία είναι μέλος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και εάν συμμετέχει στο σύστημα φιλικού διακανονισμού, γεγονός που δεν φαίνεται πάντα μέσω internet, αλλά το ανακαλύπτετε όταν συμβεί η ζημιά.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του «ασφαλιστή σας». Πρέπει πάντα να είναι επαγγελματίας πιστοποιημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, και όχι ένα τυχαίος φίλος ή συγγενής που άκουσε «για κάποια φθηνή ασφαλιστική εταιρεία». Ούτε βέβαια ένας υπάλληλος που στο πλαίσιο του ωραρίου του και μεταξύ των άλλων καθηκόντων που έχει, «πουλά και ασφάλειες». Ο επαγγελματίας πιστοποιημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για την επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας και των καλύψεων, για να επιλέξετε το πρόγραμμα που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας ανάγκες.
Θα πρέπει επίσης ο ασφαλιστής σας να διακρίνεται από επαγγελματισμό και σοβαρότητα διότι διαχειρίζεται προσωπικά σας δεδομένα (ταυτότητα, ΑΦΜ, ΔΟΥ, Διεύθυνση, τηλέφωνα, ηλικία, επάγγελμα), τα πλήρη στοιχεία του αυτοκινήτου σας (άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης, κ.λπ.), αλλά και στοιχεία των περιουσιακής σας κατάστασης, αν ασφαλίζετε το σπίτι σας και την οικοσκευή σας. Πώς να εμπιστευθείτε έναν άγνωστο ή έναν υπάλληλο, επειδή σου προσφέρει 10 ευρώ φθηνότερη ασφάλιση; Γνωρίζετε που θα βρεθούν αύριο τα προσωπικά σας στοιχεία;
Είναι γεγονός επίσης ότι κυκλοφορούν και διάφοροι απατεώνες που δήθεν εκπροσωπούν ασφαλιστικές εταιρείες, εισπράττουν ασφάλιστρα, αλλά οι πελάτες που τους εμπιστεύονται είναι ανασφάλιστοι. Πρόσφατα μάλιστα (19/12/2013), εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές αρχές κύκλωμα που διέθετε «μαϊμού» ασφαλιστήρια αυτοκινήτων, κυρίως σε επαρχιακές πόλεις. Πάνω από 15.000 ασφαλισμένοι είχαν εξαπατηθεί. Είχαν αγοράσει συμβόλαια με φθηνά ασφάλιστρα, τα οποία όμως δεν είχαν απολύτως καμία ισχύ.
Η συμβουλή στους πολίτες είναι: Αγοράστε από εκεί που ξέρετε. Αγοράστε από επαγγελματίες με εγκατάσταση, με γραφείο που τους γνωρίζετε χρόνια. Μην εμπιστεύεστε «περαστικούς ασφαλιστές» ή άγνωστα άτομα, που προσφέρουν πολύ χαμηλά ασφάλιστρα. Και μην αφήνετε το σχεδιασμό του προγράμματός σας σε υπαλλήλους ή σε «φωνές» ενός τηλεφωνικού κέντρου.
Η πλαστογράφηση ασφαλιστηρίων είναι ένα επίσης ένα σύνηθες φαινόμενο και όχι μόνο ελληνικό. Στην Μεγάλη Βρετανία διαφημιστικές καμπάνιες προβάλλουν το ζήτημα προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και να μην είναι ανυποψίαστοι οι πολίτες.
Η ελληνική αστυνομία ( τροχαία) ενημερώνει ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε αυτόν που θα συλληφθεί να οδηγεί με πλαστό συμβόλαιο είναι: Η σύλληψη για πλαστογράφηση, αφαίρεση διπλώματος και μεγάλο πρόστιμο ακόμα και εάν ο ίδιος έπεσε θύμα απάτης.
Οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να τον συλλάβουν και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν την διαλεύκανση οι δικαστικές αρχές, για το πόσο ο πελάτης ήταν θύμα ή συμμετείχε στη πλαστογράφηση. Και αυτό, εάν δεν έχει συμβεί ατύχημα, γιατί εάν έχει συμβεί ατύχημα «είσαι για κλάματα».
Ο κάθε ασφαλιζόμενος λοιπόν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός πριν επιλέξει Ασφαλιστική Εταιρεία και Ασφαλιστή για την ασφάλιση του αυτοκινήτου του (αλλά και του σπιτιού του), γιατί καμιά ασφάλεια δεν είναι ίδια και, όπως όλοι γνωρίζουμε, το φθηνό προϊόν συνήθως κρύβει κινδύνους και παγίδες.
VIKTORATOU INSURANCE BROKERS S.A.